WACREN - ICTP IoT Workshop

Africa/Accra
Omo Oaiya (WACREN) , Marco Zennaro (Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP))
Description

This workshop is a side event of the WACREN 2023 Conference and part of a developing program to boost the deployment of sensor networks and LoraWAN gateways in WACREN NRENs for climate and weather research services.

Registration
    • 9:00 AM 9:30 AM
      Welcome and Introductions 30m
      Speaker: Omo Oaiya (WACREN)
    • 9:30 AM 10:15 AM
      Introduction to Internet of Things 45m
      Speaker: Marco Zennaro (Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP))
    • 10:15 AM 11:00 AM
      Introduction to LoRaWAN 45m
      Speaker: Marco Zennaro (Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP))
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee Break + Group Photo 30m
    • 11:30 AM 12:30 PM
      Lab 1: Installing the Barani Weather Station 1h
      Speakers: Marco Zennaro (Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP)) , Rytis Paskauskas (ICTP)
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lab 2: Installing the Barani Rain Sensor 1h
      Speakers: Marco Zennaro (Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP)) , Rytis Paskauskas (ICTP)
    • 1:30 PM 2:30 PM
      Lunch 1h
    • 2:30 PM 3:30 PM
      Lab 3: Installing the Barani Wind Sensor 1h
      Speakers: Marco Zennaro (Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP)) , Dr Rytis Paskauskas (ICTP)
    • 3:30 PM 4:30 PM
      Lab 4: Installing the Milesight Gateway 1h
      Speakers: Marco Zennaro (Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP)) , Rytis Paskauskas (ICTP)
    • 9:00 AM 12:00 PM
      Deployment 3h

      Deployment of weather stations and gateways in pilot locations in Accra

    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m
    • 1:30 PM 4:30 PM
      Deployment 3h

      Deployment of weather stations and gateways in pilot locations in Accra

    • 9:00 AM 10:30 AM
      Lab: Installing the MQTT, Visualization server 1h 30m
      Speakers: Clement Onime (ICTP) , Rytis Paskauskas (ICTP)
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee Break 30m
    • 11:00 AM 1:00 PM
      Lab: Installing the MQTT, Visualization server 2h
      Speakers: Clement Onime (ICTP) , Rytis Paskauskas (ICTP)
    • 1:00 PM 2:00 PM
      Lunch 1h
    • 2:00 PM 4:00 PM
      Lab: How to analyze the data 2h
      Speakers: Clement Onime (ICTP) , Rytis Paskauskas (ICTP)
    • 4:00 PM 4:30 PM
      Coffee break 30m
    • 4:30 PM 5:30 PM
      Lab: Maintenance of the system 1h
      Speaker: Rytis Paskauskas (ICTP)
    • 9:00 AM 9:45 AM
      Data Analytics 45m
      Speaker: Clement Onime (Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP))
    • 9:45 AM 10:30 AM
      TinyML 45m
      Speaker: Marco Zennaro (Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP))